Celanderkoncernen

Celanderkoncernen bedriver professionellt hantverk inom områdena måleri, golv och undertak. Vi är verksamma i områdena Storgöteborg, Skaraborg och Halland och har även ett dotterbolag i Malmö med namnet Ernst E Hansson. Vi jobbar med såväl mindre som större byggare men också med offentlig förvaltning samt bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och privatkunder. För detaljer se våra kundgrupper.

Historik och erfarenhet

Celander är ett bolag som härstammar från 1800-talet. I maj 1898 grundade målarmästarna Artur Ivar Celander och Eberhard Öhlén, tillsammans med ytterligare 5 målare en ekonomisk förening med namnet Ivar Celander.  Föreningen med säte i Göteborg ägnade sig i huvudsak åt restaurering och underhåll av kyrkor. 

Eberhards son Torsten var i nästa generation den som mest brann för yrket. Han utbildade sig tidigt till yrkesmålare med gesällexamen och mästarbrev för att sen vidareutbilda sig vid högre konstfackavdelningen vid Slöjdföreningens skola i Göteborg. Efter att sen ha praktiserat som dekorationsmålare i Stockholm utbildade han sig vidare till målningskonservator. Som ett led i sin utveckling och passion för målerikonsten gjorde han också ett flertal studieresor till bland annat Tyskland, Frankrike och Italien. Han tilldelades statliga stipendier 1914 och 1922 samt det Rignerska stipendiet 1928. Med allt sitt kunnande och drivkraft var Torsten den självklara kandidaten att ta över måleriföreningen Ivar Celander. 

Med Torsten som både konservator och företagsledare medverkade Ivar Celander i många krävande projekt i Stockholm så som restaureringen av Ekotemplet, Turkiska paviljongen i Hagaparken och Oscarskyrkan. Under två års tid utfördes dekorativa målningar i Stockholms stadshus samt dekorativa målningar i Västerås slott och Nyköpings kyrka. Företaget gjorde även flertal dekorerings-, restaurerings-, och konserveringsarbeten i Göteborgstrakten så som Börsens stora och lilla sal, Kronhuset, Länsresidenset och ett flertal kyrkor och kapell. Med ökad omsättning och större åtaganden omformade Torsten 1957 föreningen till ett aktiebolag med namnet Ivar Celander AB. 

1943 föddes Örjan Berntsson i Mölndal och växte upp tillsammans med sin 2 år yngre bror Torgny. Han var son till målarmästare Tycho Berntsson och tillhörde en släkt där i stort alla män bedrev måleriföretag. 15 år gammal började han som lärling hos sin far, som bedrev enmansmåleri, och var efter 4 år färdig målare med utfärdat gesällbrev. Örjan nöjde sig dock inte med det utan fortsatte utbilda sig i dekorationsmålning på kvällarna efter långa dagar som aktiv målare. Snart hade han fått både Mästarbrev och medaljer. Den ädlaste kom många år senare och var Kungliga patriotiska sällskapets medalj i guld som belöning för långvarig och gagnande verksamhet. 

Att Örjan brann för målaryrket, med en passion som få, var det ingen som tvekade kring men att han skulle utvecklas till företagsledare och en entreprenör utöver det vanliga samt utveckla måleriyrket till förmån för alla målare runt om i Sverige var det ingen som kunde föreställa sig. 

1965 läste en 22-årig Örjan en radannons i tidningen om ett måleriföretag till salu med anor kring dekorativ målning. Det var den nu 70-åriga Torsten Öhlén som hade satt ut annonsen då åldern hade tagit ut sin rätt. Torsten var mån om att företaget gick vidare med samma engagemang kring målerikonsten och kände att han med Örjan och hans bror Torgny hittade den perfekta köparen. Förvärvet av bolaget blev snabbt klart och Örjan inledde tillsammans med sin bror sitt egna företagande. 

Dom första åren fortsatte bolaget med ny ledning att måla kyrkor och kulturbyggnader. När sen miljonprogrammet, som klubbades igenom på Socialdemokraternas partikongress 1964, tog fart med 100 000 bostäder som skulle byggas årligen i Sverige under en 10-årsperiod vädrade Örjan affärsmöjligheter. Företaget växte i takt med dessa stora projekt och Ivar Celander AB var snart det största måleriföretaget i Västsverige med över 300 målare som var med och skapade våra nya stadsdelar i Frölunda, Angered m.m. Trots alla dessa stora nyproduktionsprojekt släpptes dock aldrig intresset för målerikonsten inkluderande dekorationsmålning och bevarande av kulturbyggnader. 

1974 startades en Golv-avdelning och i samband med att man 1983 hade ett uppdrag att måla och lägga golv i Amerikaskjulet, som då fullständigt rustades upp, så förvärvade man det bolag som skulle stå för undertaket i samma renovering men som då var konkursmässiga och inte kunde leverera. I och med detta var Celander en komplett ytskiktsentreprenör som kan leverera ”det färdiga rummet”. 

I samband med ett samarbete kopplat till bygget av det stora NÄL-sjukhuset 1985, ett jobb på totalt 20 miljoner, förvärvade man Målericentralen. Företaget fortsatte sin tillväxt med förvärv av Bror Ericssons måleri i Uddevalla 1980, Ernst E Hansson i Malmö 1986, Adolfssons måleri 2007 och sedermera Simonssons Måleri i Skövde 2012 som blev Celander Skaraborg. 1991 startade man från grunden Celander Halland i Halmstad. 

En spännande anekdot, som också är signifikant för entreprenören Örjan Berntsson, är när han i samband med lågkonjunktur i byggsektorn på hemmaplan lyckades få statsminister Göran Persson att som del av biståndet till Estland inkludera en entreprenad från Celander att renovera Kadriorgs slott i Tallin. 

Otaliga är de kulturbyggnader, kontor, lägenheter och villor som Celander arbetat med under årens lopp, men för att nämna några speciella så har vi haft uppdrag som Hotell Gothia, Läppstiftet, Sheraton/Radisson, Hotell 11, Domkyrkan, Göteborgsoperan, Hagabadet, Gunnebo Slott, Börsen och Posthotellet. 

2020 lämnade till slut en 77-årig Örjan över VD-rollen till sin son Albert som nu driver bolaget vidare med stor energi och en vilja till utveckling och modernisering. 

Celander genom åren

 
 

1898

 

Celander grundas av målarmästarna Artur Ivar Celander och Eberhard Öhlén, tillsammans med ytterligare 5 målare

 
 
 

1914-1928

 

Torsten Öhlén tar över företaget. Han tilldelas också statliga stipendier 1914 och 1922 samt det Rignerska stipendiet 1928 för sitt arbete med och brinnande intresse för målerikonsten

 
 
 

1957

 

Företaget omformas som aktiebolag med namnet Ivar Celander AB

 
 
 

1965

 

Örjan Berntsson förvärvar Celander och tillsammans med sin bror inleder Örjan sitt egna företagande. 

 
 
 

1965-1975

 

Under miljonprogrammet växte företaget i takt med de stora projekt som satsningen innebar. Celander var snart det största måleriföretaget i Västsverige med över 300 målare.

 
 
 

1974

 

Golv avdelningen på Celander startas.

 
 
 

1980-1986

 

Företaget växer genom förvärv och avdelningen för undertaket skapas. Förvärv av bolagen Målericentralen, Bror Erikssons måleri och Ernst E Hansson i Malmö gör att företaget växer ytterligare.

 
 
 

1984-1994

 

Projekt på bland annat Hotel Gothia Towers, Sheraton Göteborg, Läppstiftet, Ostindiska kompaniet, Göteborgsoperan och Ringhals där Celander bidrar med kompetens och erfarenhet.

 
 
 

1995

 

Celander Norge bildas

 
 
 

1998

 

100 års jubileum

 
 
 

1997-2002

 

Uppdrag hos bland annat Hagabadet, Svenska kyrkan, Gunnebo Slott, Model konferenshotell

 
 
 

2007

 

Celander Skaraborg med huvudkontor i Skövde startas.

 
 
 

2014

 

Ramavtal signerat med Liseberg. Avtalet sträcker sig från 2014-2023. Utöver detta genomförs projekt på Posthotellet, Domkyrkan och Börsen i Göteborg.

 
 
 

2020

 

Albert Berntsson tar över VD-rollen efter sin far Örjan.